Brood en banket

 bread-2193537_960_720

 

Huidige situatie

Er zijn 32 boeren in de gemeente die granen verbouwen. Een enkeling is biologisch. De granen kunnen door Molen ’t Lam in Woudsend tot meel worden gemalen. Deze melen zijn te koop voor professionele bakkers en voor consumenten. Ook Súdwest Fryslân heeft haar eigen bakkers. Enkelen bakken op bestelling biologische producten al dan niet met lokale biologische basisproducten. Er is nog geen volledig biologische bakker in de gemeente terwijl er duidelijke vraag is naar lokaal biologisch brood. Koopmans Meel in Leeuwarden, de grootste meelleverancier aan de Friese bakkers, heeft sinds 2014 meel voor ‘Fryske bôle’ in het assortiment. Koopmans noemt het een ‘duurzaam’ brood: het graan wordt geteeld op It Bildt en door de bakkers verwerkt tot een stevig bruin brood.

Gewenste situatie en obstakels

Indien we tot substantiële vervaardiging van biologisch brood en banket over willen gaan dan zal toename in de productie van biologische granen zeer wenselijk zijn. Omdat tarwe die geschikt is om brood mee te bakken niet eenvoudig met de hoeveelheid zonne-uren in onze streken te telen is, moet een groter areaal aan graansoorten geteeld gaan worden. De verwerkingscapaciteit van graan naar meel zal dan wellicht ook moeten uitzien naar uitbreiding.

Om gecertificeerd te worden als biologische bakker dienen flinke maatregelen te worden genomen om de stroom van regulier meel niet te laten vermengen met het biologische meel. Het bundelen van de vraag naar biologisch brood kan een bakker helpen om met enige zekerheid de overstap naar een biologische bakkerij te maken. Maar het vak van het bakken van biologisch brood is zomaar niet geleerd. De biologische bakkerij Bolhuis uit Jubbega geeft aan dat zij bakkers zo’n twee jaar in de leer hebben om een goede biologische bakker te worden.

Mogelijke oplossingen

 

Zichtbaar maken van de vraag naar biologisch brood

Indien de bakker op bestelling kan bakken en vooruitzicht heeft op een regelmatige vraag, dan is een overstap naar biologisch bakken met lokale melen beter te doen. Actoren: consumentencollectieven, voedselcoöperaties, De Streekboer.

Kennisontwikkeling

Kennis van het bakken, kennis over het inkopen van biologische ingrediënten, bij voorkeur van lokale bodem. Een biologisch bakkersgilde? Actoren: opleidingsinstellingen en volwasseneducatie.

Samenwerking

Als Koopmans ‘duurzaam’ meel van lokaal geteeld graan kan leveren, kan het bedrijf misschien ook lokaal biologisch meel leveren. Door bij deze grote speler de vraag naar lokaal biologisch brood kenbaar te maken, kunnen nieuwe marktinitiateven ontstaan. Actor: marktpartijen